keskiviikko 24. elokuuta 2016

Globaali väestörekisteri

Suomen pitäisi perustaa ja ylläpitää globaalia väestörekisteriä netissä.

Väestörekisteriin kuuluminen on erittäin tärkeä oikeus ihmiselle. Kun hän voi todistaa olevansa joku tietty henkilö, hän voi omistaa pankkitilin, puolustaa itseään oikeudessa, tehdä sitovia sopimuksia toisten kanssa ja monia muita asioita. Nämä ovat itsestäänselvyyksiä suomalaisille, jotka ovat olleet reaaliaikaisessa väestörekisterissä vuosikymmeniä. Toki vastaavanlaisia asioita voi tehdä muutenkin, mutta itsekin Yhdysvalloissa asuneena voin sanoa, että kummalta tuntuu toimittaa kaasulaskua viranomaiselle todisteena siitä, että on olemassa ja muuttanut tiettyyn osoitteeseen. Helppoa se on silloin, jos asiaa pitää hoitaa siksi että voisi saada palkkaa ja maksaa veroja. Mutta entä jos sinua syytetäänkin rikoksesta tai pakenet väkivallan uhkaa, eikä satu olemaan tarjolla sinun nimellesi osoitettua kaasulaskua?

Se, että voi todistaa henkilöllisyytensä, on siis tärkeää kenelle tahansa. Olisiko jotenkin vaikeaa tai kallista rakentaa tietojärjestelmä, johon voitaisiin kirjata kaikki maailman ihmiset? Ei, koska eihän seitsemän miljardin tietueen tietokanta nyt ole mitenkään mahdottoman suuri: S-kaupan asiakasrekisteriin kertyy vuodessa reilusti enemmän rivejä, kun me suomalaiset ostamme maitoa tai Rainbow-ananassäilykkeitä.

Joku varmaan on jo kommentoimassa, että on mahdotonta saada kaikki ihmiset reksiteriin. Vastaan: ei sillä ole väliä. Tärkeintä on tarjota mahdollisuus ihan kaikille, ja oikeutta käyttää se joka haluaa. Tietenkään ihmiset eivät tulisi valokuvan ja virkatodistuksen kanssa Suomen poliisilaitokselle anomaan väestörekisteriin pääsyä. Siihen pitäisi olla lukuisia eri tapoja liittyä, joista tuo on vain yksi.

Yksi tapa olisi käyttää olemassa olevaa vahvaa tunnistautumista kuten verkkopankin tunnuksia. Mutta mahdollista olisi myös kirjautua vaikka googlella tai ilman mitäään varmennusta. Silloin tietysti tietoa ei voi käyttää todistamaan kuka henkilö on, mutta siitäkin on apua että voi todistaa olevansa sama henkilö kuin edellisellä kerralla. Ja varsin näppärä järjestelmä on se, mitä käytetään PGP-tunnistamisessa (pretty good privacy). Idea on yksinkertainen: yksi henkilö todistaa, että toinen on se joka sanoo olevansa. Näistä henkilökohtaisista tunnistamisista tulee verkosto, jossa jokainen linkki varmistaa käsitystä että henkilöt todella ovat niitä joita sanovat olevansa. Tällainen tunnistaminen voisi toimia erittäin tehokkaasti maissa, joissa ei ole juuri mitään omaa infraa mutta laajat sosiaaliset verkostot. Riittää, että on nettiyhteys ainakin ajoittain käytössä. Ja älypuhelimet tulevat kaikkialle nopeammin kuin avoimen väestörekisterin idea saadaan myytyä, niin että aloittaa voimme heti.

Olisi hyödyllistä, että tätä henkilötietoa voisi käyttää tunnisteena muissa järjestelmissä, jolloin kaupallisten toimijoiden valta ihmisten tietoihin vähenee. Viranomaisille voitaisiin antaa oikeuksia tarkastella ja täydentää tietoja järjestelmässä sen mukaan, mitä lupia ihmiset ovat tietojensa käyttöön antaneet. Tässä voisi noudattaa omadatan periaatteita, joita Suomessa kehitetään aktiivisesti ja jotka voisivat toimia suunnannäyttäjinä maailmalla.

Myöhemmin systeemiin voisi lisätä tiliominaisuuden. Ihmisellä voisi olla rahaa tilillä ja maksaa maksuja toisille ihmisille minne tahansa maailmassa. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen on verrannut pankkitoimintaa liikenteeseen. Sitä on kahdenlaista: peruspankkitoiminta on tylsää, turvallista ja ennakoitavaa kuin ratikalla ajo, kun taas sijoituspankkitoiminta on kuin formulaa ja vaatii ihan omat sääntönsä ja riskinhallintakeinonsa. Tämä toiminta olisi tietysti tuota ratikka-ajelua. Alkuun pääsisi, kun systeemi avaisi omat tilit perinteisiin pankkeihin ja ohjaisi sieltä rahaa omaan järjestelmäänsä.


Korkoa ei maksettaisi, vaan korot suunnattaisiin systeemin rahoittamiseen. Koska systeemi olisi avointa lähdekoodia - tietenkin - ja tiedot kerättäisiin joukkoistamalla, se olisi niin halpa että pienikin tuotto-odotus riittää pyörittämään systeemiä. Ja vaikkei se toisikaan voittoa, se olisi ihmisten elinoloja edistävää ja toisi Suomelle hyvää mainetta ja kunniaa.

Myöhemmin järjestelmään voisi kytkeä myös eri maiden verotussysteemeitä, mutta se on jo toinen tarina.

Olipa henkilötietojärjestelmässä maksuominaisuutta tai ei, se parantaisi maailman köyhien elinoloja ja mahdollisuutta hoitaa omia asioitaan tunnistettuina yhteiskunnan jäseninä. Se myös helpottaisi heiveröisiä yhteiskuntia hoitamalla yhden peruspalvelun niiden puolesta, niin että valtion ei tarvitsisi muuta kuin nauttia tästä suomalaisinnovaatiosta ja rakentaa muita palvelujaan sen varaan. Tietysti se helpottaisi myös suomalaisviranomaisen työtä turvapaikkahakemusten käsittelyssä, mutta globaalit hyödyt toki olisivat paljon suuremmat.


Kiitos kun luitte. Jakakaa ajatuksianne, omianne tai minun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti